Meespelen? Dat kan! Achter de schermen meedraaien? Evenzeer!


Koninklijk Theater Rostune brengt jaarlijks (een theaterwerkjaar start in september en eindigt op 31 augustus) drie producties. Binnenskamers wel eens twee volwassen prodcties en een jeugdvoorstelling genoemd. Al kleven die labels er niet zo hard op. In princiepe kan iedereen in elke productie aansluiten.
 
Spelen in mei? Het jeugdatelier!
 
Vanaf het derde middelbaar kan je aansluiten bij onze jongerenploeg. Hun werking start in de loop van oktober en werkt naar een voorstelling die we een aantal keer opvoeren in de maand mei. Tot de examen- en kerstvakantiepauze in december komen ze wekelijks samen op zondagavond in de cultuurfabriek of centrum Rostune. Vanaf januari schakelen ze een versnelling hoger en wordt ook op woensdagavond gerepeteerd. De jongeren bouwen onder professionele begeleiding zelf hun voorstelling op. We starten zelden met een bestaand script maar nemen er wel soms een bestaand verhaal bij als rode draad.
 
In vakantieperiodes chillen we wel eens samen. Een filmpje, op uitstap, een sleep-over,... Vriendschappen en plezier vinden we minstens even belangrijk als een knaller van een productie neerzetten!
 
Meespelen kan tot en met het laatste jaar van je middelbaar. (6de of 7de jaar). Is het daarna gedaan? Nee hoor, ook in de producties van november en februari ben je meer dan welkom!
 
 
Spelen in november of februari?
 
Voor de voorstellingen in november en februari werken we volgens het klassiek recept, met bestaande verhalen en een script. Wil je meespelen in een voorstelling, dan stel je je ten laatste begin mei kandidaat. Tegen de zomer gaan we dan samen met de regisseur op zoek naar een voorstelling die past bij de cast die zich heeft aangeboden. Wanneer we die gevonden hebben gaan we op zoek naar geschikte repetitiemomenten. We repeteren drie tot vier maand tot aan de voorstelling, gemiddeld twee avonden per week.
 
Ook als jongere kan je je kandidaat stellen voor deze voorstellingen, zolang je het maar kan combineren met school- of studiewerk.
 
 
Liever achter de schermen of achter onze bar?
 
Naast acteurs zijn er ook tal van andere mensen betrokken bij een voorstelling. Je hangt er vaak minder hard vast aan repetitieschema's maar bent ook een onmisbare schakel om een productie tot een goed eind te brengen. 
 
Barman/vrouw: Op de avond van de voorstelling bedien je in een team van vier of vijf onze bezoekers in de bar. Je bent een uurtje voor de voorstelling aanwezig en helpt aan de nodige voorbereidingen zoals koffie zetten, extra tafels plaatsen, koelkasten aanvullen. Afruimen en afwassen neem je ook voor je rekening. Je bent beschikbaar op één of meerdere voorstellingen.
 
Barmoeder/vader: Je staat in voor het coördineren van het bargebeuren. Je zorgt in overleg met het bestuur dat de nodige boodschappen gedaan worden (koffie, wijn, broodjes, beleg,...) en zorgt dat alle barmedewerkers weten wat gedaan. Je doet dat bij voorkeur voor een hele productie (4 of 5 voorstellingen op rij).
 
Souffleur/fluitsteraar: We proberen zo snel mogelijk zonder hinder van een script te repeteren. Als dan toch iemand de draad kwijt raakt is het handig dat iemand terug kan aangeven wat er komt. Als souffleur volg je tijdens de repetities de scènes mee in het script en geeft aan wanneer het fout loopt. Je hoeft niet op alle repetities aanwezig te zijn, er kan met een beurtrol gewerkt worden en ook niet op alle repetities is het noodzakelijk een souffleur in de zaal te hebben.
 
Decor: Ben je een handige klusser? Ideaal, want we spelen al eens graag in een mooi decor. Je maakt deel uit van de decorploeg. Tekent samen met de regisseur het ontwerp uit en gaat aan de slag op enkele klusdagen. Over het algemeen beginnen we aan de bouw van een decor één tot twee maand voor de voorstelling. Ook hier ben je niet gebonden aan het repetitieschema. Decorploeg spreekt af wanneer het hen het beste uitkomt.
 
Grime: Je staat in of helpt bij het grimeren en het kapsel van de acteurs op de voorstelling. Je bent twee uur voor de voorstelling aanwezig. Het is handig als we de hele productie op dezelfe gouden handen kunnen rekenen. 
 
Techniek: Je doet de lampen branden tijdens de voorstellingen en in de generale week. In overleg met de huistechniekers van de cultuurfabriek en de regisseur maak je een lichtplan op. De professionele licht-en geluidsinstallaties van de podiumzaal hebben binnen de korste keren geen geheimen meer voor je. 
 
Kostumering: Onze acteurs hebben graag wat meer om het lijf dan enkel een vijgenblad. Met de ideeën van de regisseur ga je aan de slag. Je bent vaste klant in tweedehandszaken, weet elke jas op broek hangen op onze theaterzolder en kan misschien zelfs als geen ander met een naaimachine overweg.
 
Productieleiding: Je houd overzicht over de productie. Bewaakt de planning en roept op tijd en stond de nodige medewerkers samen. Tijdens de generale week en de voorstellingen ben jij de baas over alles wat er in de podiumzaal gebeurt.
 
 
Wat schuift dat?
Niets. Maar! Je komt terecht in een leuke ploeg met éénzelfde doel: een topproductie neerzetten. Naast het harde werk op en achter de schermen trakteren we onszelf ook wel regelmatig op een uitstapje, een activiteit om het theaterjaar in gang te trappen, een fin de saison of een nieuwjaarsfeestje.
 
 
Zin gekregen om met ons mee te draaien? Stuur een mailtje naar info@theaterrostune.be en we nemen snel contact met je op!